Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Πλειστηριασμοί: Συνεχίζουν την αποχή οι Συμβολαιογράφοι



Η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος  αποφάσισε την επανάληψη της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια πλειστηριασμών και αυτήν την  Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, σημειώνει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της Γεώργιος Ρούσκας.

Οι Συμβολαιογράφοι προχωρούν σε αυτή την απόφαση προκειμένου να αποφύγουν εντάσεις που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν εντός δικαστικών αιθουσών, αλλά και πιέζοντας την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Όπως αναφέρουν ζητούν από την πολιτεία:

α) τη διασφάλιση της εύρυθμης και ασφαλούς διεξαγωγής των πλειστηριασμών, οι οποίοι αποτελούν μέρος της απονομής της Δικαιοσύνης και

β) την άμεση νομοθέτηση διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και για χρέη προς το  Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά Ταμεία, και τους ΟΤΑ, καθώς και τη βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για χρέη προς  τις τράπεζες, όπως έχει ανακοινώσει.

Ποιοι πλειστηριασμοί προχωρούν

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως "κατ’ εξαίρεσιν θα διεξάγονται πλειστηριασμοί κατόπιν χορηγηθησο­μένης αδείας εκ των  Συλλόγων ή της Συντο­νιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από σχετικό αίτημα του επί του πλειστηριασμού υπαλλήλου, όταν κριθεί αναγκαίο". Για παράδειγμα θα προχωρούν αναγκαστικοί πλειστηριασμοί για διαφορές μεταξύ ιδιωτών, ή εκούσιοι πλειστηριασμοί και όμοιες ενέργειες με αντικείμενο διεκδικήσεις από διατροφές ή μισθούς εργαζομένων.

Επιπλέον, δεν "παγώνουν" πλειστηριασμοί ευπαθών προϊόντων τα οποία κινδυνεύουν να καταστραφούν, πλοίων, αεροσκαφών, επαγγελματικών χώρων, βιομηχανικών ή βιοτεχνικών χώρων, ξενοδοχειακών μονάδων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και κινητών πραγμάτων καθώς ή με επισπεύδοντα τις Τράπεζες, το Ελληνικό Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, οι οποίοι δεν έχουν αντικείμενο κατοικίες.

η συμμετοχή του Συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού αποτελεί εγγύηση της νομιμότητας της, χρήζει δε της προστασίας και του σεβασμού όλων

Οι συμβολαιογράφου δια του προέδρου τους πάντως διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως "η συμμετοχή του Συμβολαιογράφου στη διαδικασία του πλειστηριασμού αποτελεί εγγύηση της νομιμότητας της  διαδικασίας των πλειστηριασμών και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών, χρήζει δε της προστασίας και του σεβασμού όλων".

Με την απόφαση αυτή η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος στέλνει το μήνυμα τόσο στην κυβέρνηση, όσο όμως και στις ομάδες που "μπουκάρουν" στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να σταματήσουν τις διαδικασίες. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, εκείνο της Θεσσαλονίκης, όπου επικράτησε χάος κατά την εκδίκαση υπόθεσης πλειστηριασμού που δεν αφορούσε μάλιστα κατοικία, αλλά αγροτεμάχιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: