Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

Ραγδαία αύξηση των Τούρκων που αγοράζουν σπίτια στην Αθήνα



Ακρως ανησυχητικό είναι το φαινόμενο που παρουσιάζεται στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες όπου δεκάδες Τούρκοι έρχονται και αγοράζουν σπίτια με το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» ενώ εξασφαλίζουν ταυτόχρονα άδεια διαμονής...
Δυστυχώς η πολική Ρ.Τ.Ερντογάν εντός και εκτός χώρας ιδίως μετά το πραξικόπημα και ενόψει του επικείμενου δημοψηφίσματος κάνουν τους Τούρκους να θέλουν να φύγουν άρον άρον και να έρθουν στη χώρα μας για μόνιμη εγκατάσταση.

Η εκτίναξη του ενδιαφέροντος των Τούρκων αγοραστών ακινήτων στην Ελλάδα έχει παρατηρηθεί από το καλοκαίρι του 2016 και μετά, και ειδικά μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το προηγούμενο καλοκαίρι, η ζήτηση από τη γειτονική χώρα έχει απογειωθεί. Η πολιτική κατάσταση και η ανασφάλεια που αυτή έχει δημιουργήσει σε αρκετούς Τούρκους μεταφράζεται σε επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα!

 Από τα 57 σπίτια, που έχουν πουληθεί με τη βοήθεια τριών συμπατριωτών τους, μόνο οι ιδιοκτήτες 12 εξ αυτών έχουν ήδη στα χέρια τους τη «χρυσή βίζα».

Στους υπόλοιπους η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως και την 1η Φεβρουαρίου είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία συνολικά για 49 ακίνητα που αντιστοιχούν σε 128 άδειες διαμονής στους Τούρκους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι αγόρασαν ακίνητα αξίας 250.000 ευρώ. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν και εξαιρέσεις.

Υπάρχουν και εκείνοι που αγόρασαν για 850.000 ευρώ το ακίνητο που στεγάζει τη ΔΕΗ στη Μεσογείων, εκείνοι που ψάχνουν ένα ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας με ένα εκατομμύριο ευρώ ή τον επιχειρηματία που αναζητεί αποθήκη 4.000 τ.μ. για να στεγάσει τη βιοτεχνία του, αφού οι ξένοι πελάτες του δεν επιθυμούν πλέον να ταξιδεύουν στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας.

Οι τρεις συμπατριώτες τους, κάνουν λόγο για επιλογή που γίνεται και για λόγους ασφαλείας, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν, το τελευταίο διάστημα είναι ελάχιστα τα Σαββατοκύριακα που δεν υποδέχονται στο αεροδρόμιο κάποιον υποψήφιο αγοραστή από τη γειτονική χώρα. (!)

Το προφίλ του μέσου Τούρκου αγοραστή κατοικίας στην Ελλάδα, που πλέον θα πρέπει να λογίζεται ως μία από τις πιο ενεργές ομάδες επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων, μαζί με πιο παραδοσιακούς αγοραστές, όπως π.χ. οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, είναι «υψηλού μορφωτικού επιπέδου, μεσαίων ή ανώτερων εισοδημάτων, με προέλευση από τη Δυτική Τουρκία και κυρίως τις μικρασιατικές πόλεις και την Κωνσταντινούπολη»

Οπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, το ρεύμα των Τούρκων αγοραστών έχει πυκνώσει σημαντικά από την περίοδο 2011-2012 και μετά. Ηταν η περίοδος κατά την οποία ξεκίνησε η ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά κατοικίας και ο ρυθμός υποχώρησης των τιμών επιταχύνθηκε σημαντικά αγγίζοντας διψήφια ποσοστά σε ετήσια βάση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ),

Δεν υπάρχουν σχόλια: